ΚΥΝΗΓΙ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ - ΣΕΒΑΣΜΟΣ- ΑΓΑΠΗ

"...κι' αποδίδεται στον εαυτό του, τέτοιος που ήταν ο άνθρωπος στη χαραυγή του κόσμου:

....Μονοκόματος, Αφρόντιστος, Ίσιος κι' Ελεύθερος..."

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Γιατί Κυνηγάμε ???

"Τὸ μὲν εὔρημα θεῶν, Ἀπόλλωνος καὶ Ἀρτέμιδος, ἄγραι καὶ κύνες· ἔδοσαν δὲ καὶ ἐτίμησαν τούτῳ Χείρωνα διὰ δικαιότητα. ὁ δὲ λαβὼν ἐχάρη τῷ δώρῳ καὶ ἐχρῆτο·"

(Τα κυνήγια και τα σκυλιά είναι δημιουργήματα των θεών, του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας. Τα παραχώρησαν και με τούτα τίμησαν τον Χείρωνα για τη δικαιοσύνη του. Όταν εκείνος τα έλαβε, ευχαριστήθηκε με τη δωρεά και την αξιοποιούσε.) Ξενοφώντος Κυνηγετικός

Γιατί κυνηγάμε αλήθεια???

Μην μου πείτε για την επαφή με τη φύση και άλλες κοινοτυπίες.
Γιατί δεν κάνουμε πεζοπορία, ορειβασία, ράφτινγκ, όπως άλλοι, αλλά κυνηγάμε?
Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημά έχει δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος καλύπτει τη βιολογική εξήγηση. Δηλαδή το κυνηγετικό ένστικτο είναι καταγραμμένο στο DNA του ανθρώπου και σε ένα ποσοστό του πληθυσμού έχει παραμείνει ενεργό και εκδηλώνεται. Πρέπει να σημειώσουμε ότι βλέποντας το θέμα σφαιρικά, μέχρι τη δεκαετία του 50, το κυνήγι διεξαγόταν παγκόσμια σε μεγαλύτερο ποσοστό για ανεύρεση τροφής και λιγότερο σαν χόμπυ. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τόσο στην Αφρική, όσο και στη Β. & Ν. Αμερική (Ινδιάνοι των πεδιάδων - εξολόθρευση των βουβαλιών από τους αποίκους), στην Αρκτική (Εσκιμώοι - Ινουίτ) η απαγόρευση και ο περιορισμός του κυνηγιού χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο επιβολής καθεστώτων και χειραγώγησης των πληθυσμών. Η απαγόρευση του δικαιώματος ελεύθερης άσκησης του κυνηγιού (με βαριές ποινές - ακόμα και θάνατο) διαχρονικά ανάγκαζε τους ανθρώπους σε υποταγή και εξάρτηση από τους γεωκτήμονες (δυνατοί κατά τη Βυζαντινή ορολογία) και ενίσχυε το καθεστώς της δουλοπαροικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τέτοιο καθεστώς δεν υπήρξε στη χώρα μας, καθώς οι μεσαιωνικοί θεσμοί του ύστερου Βυζαντίου και της Φραγκοκρατίας διαλύθηκαν από την επικράτηση των Τούρκων και η ελεύθερη έκφραση των επαναστατημένων Ελλήνων (κλεφτών - αρματωλών) οδήγησε στην εθιμική ελεύθερη άσκηση του κυνηγιού μέχρι τις μέρες μας, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια του ιδιοκτήτη της γής.
Στο σημείο αυτό έρχεται και δένει το δεύτερο σκέλος της απάντησης που αφορά τους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους για τους οποίους κυνηγάμε.
Για σκεφθείτε λίγο τι μας προσφέρει πέρα από την τροφή. Πρώτα απ' όλα ως δραστηριότητα το ελεύθερο κυνήγι αποτελεί έκφραση απόλυτης ισότητας και δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, καταξιωμένοι κοινωνικά, πολιτικά ορθοί, και όλες οι διακρίσεις που μπόρεσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Ξεχωρίζει ο καλύτερος, ο άξιος, ο ικανός. Ακόμα κι' αυτός όμως είναι πρώτος μεταξύ ίσων και όχι ανώτερος.
Στον αντίποδα ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας και της φεουδαρχίας το κυνήγι στην Αγγλία και αλλού διεξάγεται με όλο αυτό το συρφετό βοηθών, γεμιστών υπηρετών κλπ και όχι από τον κυνηγό (που δεν αποκαλείται hunter αλλά shooter) σε απ' ευθείας αντιπαράθεση με το θήραμα. Επίσης για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι η κυνηγετική αξιοσύνη μετριέται με τον αριθμό των θηραμάτων με τα γνωστά παρατράγουδα.

Ενδόμυχα λοιπόν η αναμέτρηση με το θήραμα είναι απόλυτα εθιστική και σε κάνει να προσπαθείς ακόμα περισσότερο να επικρατήσεις. Επειδή δε, διεξάγεται μέσα στη φύση που πότε είναι φιλική και πότε αντίπαλος ανυπέρβλητος, ο συναισθηματισμός μας επηρεάζεται απίστευτα από το συνδυασμό ομορφιάς - ταλαιπωρίας - σκοπού - επιτυχίας που πραγματικά μας δημιουργεί αυτό που λέμε αίσθηση του κυνηγιού και που πολλές φορές δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με λόγια. Μ' αυτή του τη μορφή το κυνήγι είναι άθλημα όχι γιατί διεξάγεται ως αναμέτρηση με τη συναίνεση του θηράματος ως αντιπάλου αλλά γιατί δημιουργεί τα αισθήματα νίκης και καταξίωσης και ευτυχίας στον κυνηγό. Ο αντίπαλος δεν είναι το θήραμα είναι ο εαυτός μας. Τα αισθήματα αυτά είναι ανεξάρτητα από το είδος του κυνηγιού, αλλά βέβαια γίνονται εντονότερα με τη δυσκολία του θηράματος και δεν εννοώ το μέγεθος ούτε τον αριθμό των θηραμάτων.

Καλά όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά εσύ γιατί κυνηγάς;

Προσωπικά δεν είχα οικογενειακή κυνηγετική παράδοση (πατέρας - παπούς κλπ). Άρχισα να κυνηγώ στα τριάντα μου με την παρότρυνση του "Αστυνόμου". Μετά από 17 χρόνια νομίζω ότι κυνηγώντας έγινα καλύτερος άνθρωπος. Κυνηγώ λοιπόν γιατί μου το επιτάσσει το ένστικτο. Νομίζω ότι χωρίς αυτό όλοι μας θα είχαμε στραφεί αλλού και όχι στο κυνήγι. Όμως κυνηγάω ακόμα γιατί περιμένω κάθε φορά να νοιώσω αυτά τα συναισθήματα χαράς και ολοκλήρωσης που ανάφερα πιό πάνω. Η προσμονή αυτή είναι που με κάνει να μην υπολογίζω αποτυχίες, κούραση και έξοδα. Κι ακόμα η συντροφικότητα της κυνηγοπαρέας χωρίς επειτήδευση και "κατά συνθήκη ψεύδη". Να έχω κοντά μου τους Ντουφεκοσκιάχτες και τους φίλους μας. Να βλέπουμε μαζί τις ομορφιές της φύσης, να πειράζουμε ο ένας τον άλλο και να ξέρουμε ότι και αύριο θα μπορούμε να κάνουμε πάλι το ίδιο!!!!

"...Και μπορώ να πώ, μαζί με τον Ουγκώ, ότι και ένας κυνηγός να έμενε πάνω στη γη, αυτός θα ήμουν εγώ...".
Κώστας Ουράνης

Περιμένω απαντήσεις!!! Εσείς γιατί κυνηγάτε???

2 σχόλια:

  1. "Για σκεφθείτε λίγο τι μας προσφέρει πέρα από την τροφή. Πρώτα απ' όλα ως δραστηριότητα το ελεύθερο κυνήγι αποτελεί έκφραση απόλυτης ισότητας και δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, καταξιωμένοι κοινωνικά, πολιτικά ορθοί, και όλες οι διακρίσεις που μπόρεσε να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Ξεχωρίζει ο καλύτερος, ο άξιος, ο ικανός. Ακόμα κι' αυτός όμως είναι πρώτος μεταξύ ίσων και όχι ανώτερος."

    Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να βρίσκομαι σε περισσότερη διαφωνία μαζί σου!!! Η αβασιμότητα του ισχυρισμού αυτού μου μοιάζει τόσο προφανής και αυτονόητη, που μπορώ να την ερμηνεύσω μόνο με την "κατάσταση κατάληψης" που σου δημιούργησε αυτός ο ξαφνικός συγγραφικός οίστρος! Δυστυχώς όμως είμαι πολύ τεμπέλης για να επιχειρηματολογήσω εγγράφως. Θα στα φυλάξω λοιπόν για όταν βρεθούμε από κοντά. Στο μεταξύ
    φίλα μου το μουσούδι της Φανής και πήγαινε στο Κ.Ε.Π. να βγάλεις του Ράμπο ... εκλογικό βιβλιάριο. (Αν και αμφιβάλλω λόγω ποινικού μητρώου)
    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με όσα λες και θα σου σπάσω το κεφάλι αν εξακολουθήσεις να τα λες!!!!!!!!! Όπως είπε στην πραγματικότητα ο Βολταίρος. Δεν μας είπες όμως, εσύ γιατί κυνηγάς Τάκη?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή