ΚΥΝΗΓΙ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ - ΣΕΒΑΣΜΟΣ- ΑΓΑΠΗ

"...κι' αποδίδεται στον εαυτό του, τέτοιος που ήταν ο άνθρωπος στη χαραυγή του κόσμου:

....Μονοκόματος, Αφρόντιστος, Ίσιος κι' Ελεύθερος..."

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FITASC SPORTING, 15-18 Ιουλίου 2010 LATERINA AREZZO, Ιταλία

Μετά από μήνες προετοιμασίας με αντίξοες συνθήκες, μεταξύ Πάρνηθας και Σχιστού, δέκα Έλληνες Σκοπευτές έκαναν το μεγάλο βήμα για τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FITASC SPORTING που διεξήχθη στην Ιταλία άπό 15-18 Ιουλίου. Ανάμεσά τους φυσικά ο Commander. Έτσι λοιπόν η Ελληνική αποστολή αποτελείτο από τους Μπάμπη Αιγηνίτη, Κώστα Τσαπάρα, Τάσο Κάκαρη, Λευτέρη Καραθανάση, που συμμετείχαν και στο ομαδικό ανδρών (seniors), καθώς και από τους Δημήτρη Πιστολά (κατηγορία veterans), Δημήτρη Αγγελή (κατηγορία super veterans) και τους Γιώργο Χαρατσή, Γιάννη Δελατόλα, Βασίλη Βλασσερό και Γιώργο Παπανικολάου (κατηγορία seniors). Η εμπειρία απίστευτη παρά τον ανυπόφορο καύσωνα που επικράτησε τις τέσσερις μέρες του αγώνα. Εκπληκτικές εγκαταστάσεις μέσα στο φυσικό περιβάλον, απίθανες βολές και ποικιλία στόχων, υψηλότατες επιδόσεις από τα top guns, παρά το πολύ δύσκολο σενάριο. Νικητής ο μέγας George Digweed με 197/200, αφού έκανε ένα φοβερό 100 straight τις δύο πρώτες ημέρες. Δεύτερος ο Ben Husthwaite με 195/200 και τρίτος ο Anthony Matarese Jr. με 192/200. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε την εξαιρετική επίδοση και νίκη στην κατηγορία Juniors του Ιταλού πιτσιρικά Michael "Spadino" Spada - ξεκάθαρα ανατέλων αστέρας του αθλήματος - με 188/200, καθώς και της  Ισπανίδας Beatriz Lapara Cuenca στις γυναίκες με 180/200. Στους Veterans νικητής ήταν ο Βρεττανός Graham Stirzaker με 181/200, ενώ στους Superveterans o Αμερικανός Michael Taylor με 178/200. Στο ομαδικό επικράτησαν ανά κατηγορία:
Seniors ΗΠΑ (Wendell Cherry, Jon Kruger, Anthony Matarese Jr. & Andy Duffy),
Veterans Μεγάλη Βρεττανία (Graham Stirzaker, Steve Brightwell, John Pool),
Super veterans ΗΠΑ (Floyd Hartladge, Michael Taylor, Bob Davis),
Juniors Ιταλία (Marco Battisti, Renato Vitelli, Michael Spada),
Ladies Ισπανία (Beatriz Lapara Cuenca, Maria Dolores Garcia, Maria Golbano Mellendez).
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελληνικής ομάδας ήταν Αιγηνίτης 133, Πιστολάς 132, Τσαπάρας 120, Κάκαρης 114, Καραθανάσης  105, Δελατόλας 104, Αγγελής 99, Παπανικολάου 86, Χαρατσής 68 και Βλασσερός 54.
Αν υπήρχε βραβείο Fair Play θα έπρεπε να δοθεί στον Γιώργο τον Χαρατσή, αφού έδωσε το δεύτερο όπλο που είχε μαζί στον Δημήτρη τον Αγγελή όταν το όπλο του δεύτερου έπαθε πολύ σοβαρή ζημιά. Στη συνέχεια όμως και το όπλο του Γιώργου βρέθηκε να πάσχει από οστεοπόρωση και να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί το χτένι του ρυθμιζόμενου κοντακιού, με αποτέλεσμα να ρίχνει στο γάμο του Καραγκιόζη κυριολεκτικά, αφού με κάθε ντουφεκιά απορυθμιζόταν. Ο Γιώργος όμως προς τιμήν του δεν πήρε πίσω το δεύτρο όπλο του από τον Δημήτρη παρά τα χαμηλά σκορ που έκανε με το προβληματικό του όπλο.
Αναλυτικά αποτελέσματα στο επίσημο site της FITASC http://www.fitasc.com/ . Επίσης άπειρες φωτο όλων των σκοπευτών της τελετής έναρξης και της απονομής θα βρείτε στο http://www.gnappofoto.info/

Το σενάριο του αγώνα περιλάμβανε δύο πεδία σε λίμνη και τα υπόλοιπα έξη είχαν αναπτυχθεί σε δάσώδη περιοχή. Ο σχεδιαστής του ήταν ο γνωστός για την ... πανουργία του Veniero Spada που μας κούφανε κυριολεκτικά με τις επινοήσεις του. Μέχρι πιάτο λαγού που βούταγε στη λίμνη έβαλε ο αθεόφοβος. Κατά τ' άλλα υπήρχαν πολύ μακρινές βολές που ήθελαν προσκόπευση μερικών μέτρων για να σπάσουν, πολλά battue και looper και λίγα simoultaneous pairs. Γενικά οι περισσότεροι ντουμπλέδες ήταν on report με χαρακτηριστικό την μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους δηλαδή στο όριο του κανονισμού, όπου η δυσκολία περισσότερο έγκειτο στη μία και μοναδική βολή για κάθε πιάτο και στη διαφορετική αίσθηση που είχαν τα δύο πιάτα μεταξύ τους (αργό - γρήγορο ή μακρινό - κοντινό). Γενικά το σενάριο έδινε εκ πρώτης όψεως μια εντύπωση βατών στόχων, που όμως αποδεικνύονταν ιδιαίτερα δύσκολοι με μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις εκ των υστέρων.

Όλα αυτά έγιναν λοιπόν με τη συμμετοχή, κρατηθείτε, 1123 σκοπευτών όλων των κατηγοριών (senior, veteran, super veteran, ladies, junior) από 29 χώρες, 49 διεθνών διαιτητών, 250 ατόμων βοηθητικού προσωπικού πολλοί από τους οποίους ήταν εθελοντές από τη γύρω περιοχή. Χρησιμοποιήθηκαν 164 μηχανές και ρίχτηκαν περίπου 250000 πήλινοι στόχοι κάθε είδους. Εννοείται ότι όλοι οι τοπικοί παράγοντες ήταν παρόντες για να βοηθήσουν στη διοργάνωση. Το σκοπευτήριο της Laterina είναι ιδιωτική επιχείρηση που ανήκει στον Ολυμπιονίκη του Skeet της Αθήνας Andrea Benelli και άλλους τέσσερις συνεταίρους. Περιττό να πούμε στα οικονομικά ωφέλη που αποκόμισε όλη η περιοχή από τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
Δυστυχώς η σύγκριση με την ελληνική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη. Η συγκριση δηλαδή με ένα κράτος όπου το άθλημα της σκοποβολής διώκεται ως περίπου εγκληματικό, απέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα ζει σε σκοπευτικό Μεσαίωνα, από τον οποίο δεν υπάρχει ορατή έξοδος. Η χώρα μας λοιπόν που δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σκοπευτικών αθλημάτων και μετατρέπει το Ολυμπιακό σκοπευτήριο του Μαρκόπουλου σε κέντρο μεταγωγών κρατουμένων, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για για τα έσοδα από μια τέτοια διοργάνωση???

Μήπως η ίδια η ΣΚΟΕ μπορέσει τώρα που έκλεισε και η κάνουλα των επιδοτήσεων, να κατανοήσει τα ωφέλη από την ανάπτυξη του Sporting στην Ελλάδα και να εργαστεί αναλόγως? Μήπως θα πρέπει να δει πιο σοβαρά κάποιους "γραφικούς" που ξηλώθηκαν κανονικά για να κάνουν το μεράκι τους αλλά και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, όσο καλύτερα μπορούσαν με τις τριτοτεταρτοκοσμικές συνθήκες των σκοπευτηρίων της χώρας μας? Και ακόμα τους άλλους που θα ήθελαν, αλλά  δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν και ενδεχομένως να αντιπροσωπεύσουν καλύτερα τη χώρα απο εμάς?
Το παρήγορο σε όλη την υπόθεση είναι τα εγκωμιαστικά σχόλια των διοργανωτών και των απλών αθλητών για το ήθος και την προσπάθεια όλων των μελών της αποστολής, καθώς και η διεξαγωγή για πρώτη φορά επίσημου αγώνα της FITASC στη χώρα μας, δηλαδή το GRAND PRIX του COMPAK που θα γίνει στη Ρόδο.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω την αμέριστη συμπαράσταση που μας περείχαν όλοι οι Κύπριοι σκοπευτές και βέβαια ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής και Αντιπρόεδρος της FITASC, ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Χαλκιάς. Ακόμη ο φίλος μας Ελβετός σκοπευτής και top gun στους super veterans, Allain Reyna που ήταν πάντα πρόθυμος να μας βοηθήσει και να μας συμβουλεύσει.
Μερικές φωτό της ηρωικής Ελληνικής αποστολής :

Η παρέλαση της Ελληνικής Ομάδας κατά την τελετή έναρξης






Η Ελληνική Ομάδα με τη γαλανόλευκη
Ο Αντιπρόεδρος της FITASC Κώστας Χαλκιάς με τον
Μπάμπη Αιγηνίτη και τον Δημήτρη Αγγελή
Ο φίλος μας Ελβετός super veteran Allain Reyna 
                                                                                        
Τάσος Κάκαρης


Κώστας Τσαπάρας "El Commandante"                            

                                                                                            









Γιώργος Χαρατσής













Δημήτρης Αγγελής
Μπάμπης Αιγηνίτης

Γιώργος Παπανικολάου
Γιάννης Δελατόλας
Δημήτρης Πιστολάς

Βασίλης Βλασσερός

Λευτέρης Καραθανάσης



                                                                                         
Το Πόντιουμ

Η Πούλα μου: Από αριστερά Robert Jager (NED), Magyar Szaba (HUN),
Elisabeth Altenender (AUT), Πέτρος Ιωάννου (CYP), Stefano Lombardi (ITA)
και Κώστας Τσαπάρας (GRE)
Άμα είναι να το χάσεις, χάστο σαν πρωταθλητής

 Κι' αυτός σαν πρωταθλητής τόχασε (το ίδιο πιάτο!!!)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου